Rajčata jsou v kuchyni pravidelným hostem právě na podzim, kdy houfně dozrávají v zahradách. Rajčata totiž můžete připravovat na 1000 + 1 způsob, stejně jako jsou skvělá ve studené kuchyni, pochutnáte si na nich i v různých tepelných úpravách. Není bez zajímavosti, že jejich cesta na náš stůl byla poměrně dlouhá. Začala daleko v jihoamerických Andách, kde je pěstovali Aztékové. Za to, že se v 16. století ocitla v Evropě, konkrétně ve španělské Seville, nemůže nikdo jiný než slavný mořeplavec Kryštof Kolumbus. Pak už bylo jen otázkou krátké doby, než se rajčata usídlila v Itálii, která je doslova adoptovala. Však také z Neapole pochází nejstarší recept na rajskou omáčku, kde byl v roce 1692 představen veřejnosti.
Zkuste sušit
Rajčata jsou sezónní pokrm, a protože konzumentům zachutnala, snažili se přijít na to, jak je uchovat i pro zimní měsíce. Těžko říct, kdo jako první zapomněl jeden z červených plodů na slunci, kde tento vyschnul. Když ho lidé posléze ochutnali, zjistili, že je stejně lahodný, ne-li lepší, než rajče v čerstvém stavu, a to hlavně proto, že se sušením zkoncentrovaly jeho primární chutě a vůně. Vlastně se tak ani nelze divit tomu, že si sušená rajčata velmi rychle našla své příznivce. Těch přibylo ve chvíli, kdy se sušené plody začaly nakládat do oleje, buď přírodního, anebo ochuceného různými bylinkami, k nimž pohotoví fajnšmekři posléze přidávali olivy, papričky, kousky sýra apod. Tahle gurmánská delikatesa se dá navíc podávat nejenom jako příloha k jídlu, případně se rovnou přidává do pokrmů, ale také ji lze jíst samotnou, třeba s bílým pečivem.
Vařte ze sušených
Už jsme zmínili, že sušená rajčata mohou být základem mnoha pokrmů. Nemá smysl vymýšlet nic složitého, protože jídlo by mělo stát hlavně na zajímavé chuti tohoto typu rajčat. Navíc v jednoduché kombinaci s těstovinami máte připravenou skvělou večeři doslova za pár minut. A co budete potřebovat: sáček těstovin, krabičku sušených rajčat naložených v oleji s bylinkami, olivy, parmazán a olivový olej. A pak už stačí jenom postavit hrnec s vodou na sporák, jakmile se voda začne vařit, vsypat do něj obsah sáčku a občas míchat. Mezitím v pánvi rozehřeme olej, přidáme rajčata, která jsme pokrájeli na menší kousky, k tomu pokrájené olivy a vše zvolna restujeme. Jakmile máme hotové těstoviny, slijeme vodu a obsah hrnce vsypeme do mísy. K ní přidáme obsah pánve. Pak už stačí vše zamíchat, připravit na talíře, směs ozdobit bazalkou a nastrouhaným parmazánem.
Italská klasika
Ve spojení s rajčaty se milovníkům italské kuchyně nejspíš vybaví italská bruschetta. Kdo tento opět super rychlý pokrm zná, dobře ví, že i zde se jeho tvůrci drželi hesla, v jednoduchosti je krása. V tomto případě budete tedy potřebovat bílý chléb, olivový olej, česnek, rajčata a bazalku. Chléb opečete na sucho v troubě na roštu, v pánvi na rozehřátém olivovém oleji osmahnete pár stroužků česneku nasekaných na drobno. Přidáte na drobné kousky nakrájená rajčata, opět osmahnete, doplníte lístky bazalky a dochutíte solí a pepřem. Hotovou směs promícháte a vrstvíte na opečený chléb.
Proč kamarádit s rajčaty
Těch důvodů je mnoho. Každopádně je ale nejprve třeba říci, že nejlepší jsou rajčata domácí, která jste si vypěstovali na zahradě, ve skleníku, anebo na balkoně. Mají daleko lepší chuť a určitě budou i zdravější. Rajčata jako taková obsahují vitaminy, minerály, draslík, vlákninu a hlavně antioxidant lykopen, který představuje významného bojovníka v boji proti rakovině.
Foto: Freeimages.com